
Yeni bir konu daha sizlerleyim. Gündemime aldığım konular, yazdığım yazılardan dolayı değerli okurlardan çok güzel, anlamlı tepkiler alıyorum. Bilgi ve birikimlerimle vatandaşlarımızın merak ettiği, cevap bekleyen konuları yazmaya, sizleri bilgilendirmeye devam edeceğim. Vatandaşlarımız tarafından en çok merak edilen konulardan biri olan “Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Ölüm Aylığı” konusunu gündemime aldım. Unutulmasın ki; Sosyal güvenliği sağlamak devletin anayasal bir ödevidir. Devlet sosyal güvenlik ile hayatımız boyunca karşılaşacağımız ölüm, yaşlanma ve sakatlanma gibi kendimizin ve çevremizin karşı karşıya kalacağı risklere karşı korunmamızı sağlar.
Sigortalı bir kişinin vefatı halinde geride kalanlara ölüm aylığı bağlanabilmesi için en temel şart prim ödeme süresi. Vefat eden kişi adına ölüm tarihi itibarıyla en az 5 yıl prim ödenmiş ise geride kalanlara ölüm aylığı bağlanır. Ölüm aylığı geride kalan eş, çocuk, anne – babaya bağlanabilir. Ancak bu kişilerin bazı şartları taşıması gerekir. Vefat eden kişi ile ölüm tarihinde yasal evlilik bağı bulunan eşe aylık bağlanır. Sigortalının eşinin çalışması veya kendi sigortalılığı nedeniyle aylık veya gelir alıyor olması bu durumu değiştirmez. Dolayısıyla vefat eden kişinin eşi çalışsa da, emekli olsa da ölüm aylığı alabilir.
Ölüm Aylığı Şartları Nelerdir?
- 4A ve 4B sigortalı çalışanların en az 1800 gün malullük, yaşlılık, ölüm sigorta primlerinden birini bildirmiş olması
- 4A çalışanların borçlanma süreleri dışında en az 5 yıldan beri sigortalı bulunması ve toplamda 900 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirmiş olmaları
Kimler Alabilir?
Vefat eden sigortalının dul eşine yüzde 50 oranında aylık bağlanırken, sigortalının çocuğu yoksa ve eşine kendi sigortalılığı nedeniyle gelir ya da aylık bağlanmamışsa yüzde 75’i oranında ölüm aylığı bağlanır. Çalışmayan ya da kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış çocuklardan; 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde de 20 yaşını, yükseköğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmayanlara maaşın yüzde 25 oranında aylık bağlanıyor.
Ne Kadar Alır?
Dul ve yetim aylığı alanlara da yüzde 42,35 oranında zam yapıldı. En düşük emekli aylığı 3.500 TL ile hesap yapıldığında;
- Yüzde 50 oranında dul aylığı veya yetim aylığı alan bir kişi 1.750 TL,
- Yüzde 75 oranında hissesi olan bir kişi 2.625 TL,
- Yüzde 25 hissesi olan bir vatandaş ise 875 TL maaş farkı dahil yeni ödeme alır.
Yeni bir konu, yeni bir yazı ile görüşmek üzere…