
Selamlar yeni bir konu, yeni bir yazı ile sizinleyim. Merak edilenleri yazmaya vatandaşlarımıza ulaştırmaya devam ediyorum. Doğum izni,Doğum parası, Süt izni, Emzirme ödeneği, Yarım gün çalışma desteği, İş görmezlik ödeneği, Bakıcı Parası, Kreş ödeneği ve Çoklu doğum yardımı hakkında merak edilenleri sizerle paylaşağım.
Sgk Doğum Yardımından Faydalanma
Bu haktan yararlanabilmek için en az 90 gün sigorta primi ödemesi koşulu bulunuyor
Doğum İzni
Doğum izni çalışan kadın işçilere verilen haklardan biri olup toplamda on altı haftadır. Doğum İzni Ne Kadar 2022? Doğum izni 2022 itibariyle doğum öncesi sekiz ve doğum sonrası sekiz olmak üzere toplam on altı haftalık izindir.
Çoğul Gebelik Doğum İzni Süresi
Çoğul gebelikte yani birden fazla çocuğa gebe kalınması durumunda, doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 hafta daha eklenir. Bu durumda doğumdan önce 10, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 18 hafta, çoğul gebelikte doğum izni süresidir. İkiden fazla çocuk için süre değişmez. Çoğul gebelik durumunda da kadın işçinin talebi ve çalışmanın sağlığına zarar vermeyeceğine dair doktor raporu ile doğumdan önceki 3 haftaya kadar çalışılabilir. Bu durumda doğumdan sonraya eklenecek süreyle birlikte 15 haftaya kadar doğum sonrası izin kullanılabilir.
Doğum Parası 2022
2022 yılında en düşük doğum parası, 12 bin 454 lira oldu.
Süt İzni
Süt izni, 4857 sayılı İş Kanunu1 m. 74/7 hükmünde “Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam birbuçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler.
Emzirme Ödeneği
Emzirme ödeneğine hak kazanan sigortalılardan sigortalılığı sona erenlerin, bu tarihten başlamak üzere 300 gün içinde çocukları doğarsa, sigortalı kadın veya eşi analık sigortasından yararlanacak erkek, doğum tarihinden önceki 15 ay içinde en az 120 gün prim ödenmiş olması şartıyla emzirme ödeneğinden yararlandırılır. Emzirme ödeneği, doğum yapması halinde sigortalı kadına veya sigortalı olmayan eşe, 2022 yılı için 316 TL olarak belirlenmiştir.
Yarım Gün Çalışma Desteği
Yarım gün çalışma desteği çocuklar okul yaşına gelene kadar ödenmektedir. Bu destek için çocuğun yaşı önem arz etmektedir. Çocuğu 3 yaşından küçük olan kadınlar bu desteğe başvuru yapabilir. 3 yaşını geçmemiş çocuklar adına ödenen bu destek çocuklar okul çağına gelene kadar ödenmektedir. Doğum izninin alınması sonrasında ilk çocuk için 60, ikinci çocuk için 120 ve üç ve üzeri çocuk için 180 gün yarım gün desteği verilmektedir.
İş Görmezlik Ödeneği
SGK’ya bağlı olarak çalışan annelere izin dönemleri süresince iş görmezlik ödeneği verilmektedir. İş görmezlik yardımından faydalanmak için annenin en az 90 gün sigorta priminin olması gerekmektedir. Desteğin miktarı annenin 90 günlük aldığı brüt ücret üzerinden hesaplanmaktadır. Günlük brüt ücretin 2/3 çalışan kadınlara iş görmezlik olarak ödenmektedir. İş görmezlik ödeneği kapsamında anneye doğumdan önce 8 hafta, doğum sonrasında ise 8 hafta kadar toplam 16 hafta izin verilmektedir. Çoğul gebelikte ise 18 hafta izin verilir. Doğumdan dolayı çalışamayan annelere iş görmezlik ödeneği toplamda 16 hafta olarak verilmeye devam eder. Böylece asgari ücrete bağlı annelere 16 haftalık iş göremezlik karşılığı olarak 4 bin 424 TL ödenmektedir.
Bakıcı Parası ve Kreş yardımı
Bakım parası doğum yapan kadınlara işe çalışmayı sürdürebilmeleri için ödenmektedir. Bakıcı parası uygulaması pilot iller olarak İzmir, Bursa ve Antalya’da başlanmış daha sonra ise İstanbul ve Ankara’da da uygulama devam edilmiştir. Bakıcı parası ödemelerinde son olarak 300 Euro üzerinden verilmektedir. Bakıcı parası alınabilmesi için uygulanan bu illerde ikamet etmek zorunluluğu bulunmaktadır. Bakıcı parası destekleri için sigortalı olarak çalışan annelerin “eğitimli bakıcı çalıştır” sloganıyla başlatılan projeden hali hazırda 0 ile 24 aylık çocuğu olanlar ve 4/a statüsünde çalışan anneler başvuru yapılabilir. Kreş yardımı ise bebeklik döneminde oyun çağına gelen çocuklar için verilir. Aylık olarak kreş yardımı maddi durumu iyi olmayan ailelere yapılmaktadır.
Çoklu Doğum Yardım Programı
ilk çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira ve üçüncü çocuk için 600 lira ödeniyor. En fazla 24 ay verilen ‘Çoklu Doğum Yardım Programı’ ile ikiz, üçüz gibi çoklu doğum yaşayan ihtiyaç sahibi ailelere, 0-2 yaş aralığında çocuk başına 2 yıl boyunca aylık 150 lira ödeme yapılıyor.
Yeni bir yazı, yeni bir konuda görüşmek üzere…