Bir Darbe de Moody’s’den…

0
327

Selamlar, yeni bir konuyla daha sizlerleyim. Bıkmadan, usanmadan vatandaşlarımıza bilgi ve birikimlerimi aktarmaya devam edeceğim. Bilgi; saklanmamalı, bilakis paylaşılmalı. Bilgilerini sizlerle paylaşan insanları sevin, sayın, koruyun, kollayın. Bu sefer farklı konudan bahsedeceğim ama bu konu mahallemizdeki terziyi, bakkalı, kasabı, manavı bile yakından ilgilendirdiği ve gündemdeki sıcaklığını koruduğu için vatandaşlarımızla paylaşmanın doğru olacağını düşündüm. 

 Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu ‘B2’den ‘B3’e düşürdü, not görünümünü ‘negatif’ten ‘durağan’a çevirdi.

Bir Darbe de Moody’s’den…

Moody’s kredi notunun düşürülmesine neden olarak, Türkiye’nin ödemeler dengesi üzerinde artan baskıları ve döviz rezervlerinin daha da düşme riskini gösterdi. Kuruluş ayrıca, Türkiye’nin cari açığının muhtemelen önceki beklentileri büyük bir farkla aşabileceğini kaydetti.

Küresel ortamın daha zorlu hale geldiği belirtilen açıklamada, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 4,5 ve gelecek yıl yüzde 2 büyümesinin beklendiği kaydedildi.

Moody’s, mayıs ayında yayımladığı tahminlerde, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,5 ve gelecek yıl yüzde 4 büyüyeceğini öngörmüştü.

Gerekçeler

Kuruluşun not indirimine geçmişte de ek olarak verdiği negatif görünüm değerlendirmesi de şu gerekçeye dayanıyor: (1) Türkiye’nin mali göstergeleri, önümüzdeki yıllarda beklenenden daha hızlı bir şekilde daha kötüye gidebilir. (2) Yetkililerin sorunlara dönük yetersiz tepkisine ilişkin aşağı yönlü riskler de Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda tam anlamıyla bir ödemeler dengesi krizi yaşaması olasılığını artırıyor. (3) ABD ve Avrupa Birliği (AB) ile ilişkiler ile Doğu Akdeniz’deki gerilimleri içeren birkaç cephede artan jeopolitik riskler, herhangi bir kriz için hızlandırıcı olabilir.

Dünyada kredi derecelendirme alanında yüzde 95 paya sahip 3 büyük kuruluştan biri olan Fitch Ratings, 9 Temmuz’da Türkiye’nin kredi notunu B+’dan B’ye indirdiğini, görünümünü ise “negatif” olarak teyit ettiğini açıklamıştı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s (S&P), da 2 Nisan 2022 tarihinde yaptığı güncellemede Türkiye’nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu ‘B+’ olarak teyit etmiş ancak yerel para cinsinden kredi notunu ‘BB-‘den ‘B+’ya düşürmüştü. Kredi derecelendirme skalasına göre Türkiye’ye en düşük notu Moody’s vermiş oldu. Moody’s Türkiye’nin kredi notunu ‘B2’den ‘B3’e çekti. 

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere. Herkesin güzel bir haftasonu geçirmesini dilerim.